miercuri, 12 august 2009

Foisorul de Foc - istoria de langa noi

Cine stia ca acest muzeu poate fi vizitat Luni-Vineri, si ca la intrare esti intampinat de un pompier in uniforma de parada care se uita la vizitatori cu o mare surprindere - cred ca am fost singurul vizitator din ultimii 5 ani, dar nu asta conteaza, sunt bucuros ca am fost in el si am vazut Bucurestiul din cea mai inalta cladire candva.

Mic Istoric

Foişorul de Foc este o clădire de 42 metri înălţime din Bucureşti aflată între Obor, Calea Moşilor şi Nerva-Traian. În trecut servea drept turn de observaţie pentru apărarea împotriva incendiilor.

A fost construit în 1890, la doi ani după ce precedentul turn, Turnul Colţei, ridicat în 1715, a fost demolat. Planurile au fost realizate de George Mandrea, în acea perioadă arhitectul-şef al Bucureştiului.

Foişorul de Foc a fost gândit a avea şi rolul de turn de apă. După finalizarea construcţiei, însă, compania locală de apă - Uzina de Apă Grozăveşti -nu a avut pompe suficient de puternice pentru a îl umple cu apă.

Foişorul de Foc a fost folosit de către pompieri până în 1935, când şi-a pierdut rolul, întrucât în Bucureşti se ridicau tot mai multe clădiri înalte, iar introducerea telefoniei făcea inutilă existenţa unui turn de veghe. Din 1963, a fost transformat într-un Muzeu al Pompierilor.



Niciun comentariu: