joi, 31 martie 2011

Minciunile chiar sunt nevinovate ???

Zilnic suntem bombardati cu minciuni la servici in mass media in relatiile interumane care ne definesc ca persoana si pozitie in comunitate. Suntem in anul 2011, an in care se presupune ca omenirea a ajuns la o anumita dezvoltare spirituala si totusi simtim nevoia in fiecare zi sa dam la o parte adevarul, sa-l trunchiem, sau sa inventam lucruri care ne feresc temporar de realitatea cruda si ne ofera o liniste aparenta. Si pana la urma ce e minciuna ?????????

Cel mai bun raspuns se pare ca ar fi o definitie complexa care suna asa:
Minciuna este o afirmație care este contrazisă de către experiență, observație sau bun simț, care este oferită de mincinos în mod premeditat sau spontan prin contorsionarea totală sau parțială a faptelor și a adevărului sau prin argumentarea selectivă, dar aparent semnificativă, a faptelor. De regulă, minciuna se consideră o acțiune intențională de declarare a unei stari modale necomfirmabile sau imediat (ori ușor) confirmabilă, pentru a produce confuzie, a oferi false speranțe, a determina o anume acțiune sau a crea o anume stare intelectivă, socială ori afectivă care servește într-un fel sau altul mincinosului.

Pana dispare minciuna nu ramane decat sa ne incarcam cu multa rabdare, chibzuinta si sa supravietuim junglei urbane in care ne manifestam.

Niciun comentariu: